Център за междуетнически диалог и толерантност "Aмалипе"

преодоляване на антиромските стереотипи сред младите хора

9.04.2015 - Как отбелязахме 8-ми Април

9.04.2015 VT 8-mi aprilВелико Търново

Поклон с едноминутно мълчание !

Така започна отбелязването на Международния ден на ромите от клуб „Младежта толерантност“- Велико Търново и ЦРО- В.Търново към Център "Амалипе". Над 100 карамфила и още толкова бели лебеди, изработени от доброволците към Младежкия център плуваха в река Янтра в памет на изпратените и избити над 500 000 роми в концентрационните лагери. Една от целите на Център "Амалипе" с отбелязването на 8-ми април е фокусиране ТОЛЕРАНТНОСТТА, а тя означава търпимост към друг начин на живот, поведение, обичаи, чувства, мнения, идеи, вероизповедания.

Прочети още...

Хиляди усмивки събра кампанията „Животът е като огледало - ако се усмихнеш, ще получиш усмивка“-2015

usmihnata kampania 2015 VTВелико Търново:

С ръчно изработени кошнички с шарени хартиени цветя с позитивни послания и специално подготвени гривни доброволците от клуб "Младежта е толерантност"-Велико Търново към Център "Амалипе" зарадваха случайни минувачи във Велико Търново. Младежите приканваха великотърновци да се усмихват и да бъдат толерантни и позитивни като се усмихват в огледало, за да се уверят, че „Животът е като огледало и ако се усмихнеш, ще получиш усмивка”. Усмихнати и позитивно настроени доброволците събраха много усмивки на 19 март, 2015 г. в двора на 5-ти корпус на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” и района пред театъра. Инициативата е част от кампанията „Животът е като огледало - ако се усмихнеш, ще получиш усмивка”, която Център "Амалипе" организира за втора поредна година с участието на доброволци на младежките групи за толерантност към Център Амалипе в шестте града, които се борят с предразсъдъците и стереотипите на младите хора.

Прочети още...

18.03.2015 Предстоящо: Усмихнатата кампания с послание за толерантност ще проведе за втора година Център Амалипе

18.03.2014-Report-Smiley-Campaign-VTЗа втора поредна година Център Амалипе организира „Усмихната” кампания в няколко града в страната като отправя послание за толерантност и мир между всички граждани. Събитието ще се проведе на 19 март, 2015 година в градовете Велико Търново, Благоевград, Враца, Шумен, Бургас и Пловдив. Името, което носи кампанията е вдъхновено от американския писател Хорас Джаксън Браун – „Животът е като огледало – ако се усмихнеш, ще получиш усмивка”.

Прочети още...

14.02.2015 - Любовта, виното и безопасният секс тема №1 на 14-ти февруари

14.02.2015 Valentinday Vraca 32 057 лица е общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната по данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 14 февруари 2015 година. От началото на 2015 година до този момент са регистрирани нови 34 ХИВ–серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 28 от новооткритите ХИВ–позитивни са мъже, а 6 – жени. Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 14 лица, Пловдив– 5, Варна – 3 лица.

С  АНТИСПИН кампания доброволци от Велико Търново, Благоевград и Враца  на 13 и 14 февруари изказаха своята съпричастност към засегнатите от вируса, причинител на синдрома. От огромно значение са  усилията на Министерство на здравеопазването и по пряко - неправителствените организации под-получатели на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/ СПИН”, една от които и Център „Амалипе”.

Прочети още...

5.02.2015 - Благоевград.Обучение против употребата на наркотици преминаха шестокласници

5.02.15 obu4enie Blago 1В Благоевград на 5.02.2015 г се проведе обучение в VІ СОУ ”Иван Вазов”,което запозна учениците с фаталните последици от наркотиците чрез документалния филм”Пропуснат живот”.  Инициативата бе организирана от клуб ,,Младежта е толерантност ’’-Благоевград и Верка Ангелска, представител на Младежки дом.

Прочети още...